Har du og din mor et godt mor/datter forhold ?

skrevet af psykoterapeut Samad Lazaar

I mor og datter forhold er der ofte mange stærke følelser på spil. Typiske følelser i et mor og datter forhold er:  kærlighed, skyld, vrede, taknemmelighed, skuffelser, forventninger, tillid, svigt, tryghed, skam, frustration og meget mere.

Mange mor og datter forhold er meget svingende og derfor ikke altid til at regne ud for jer selv.

Det er virkelig ikke nemt at leve i for rigtig mange mødre og døtre.

I DEN FØRSTE
DEL AF LIVET

Allerede inden du blev født var du en del af din mors liv.

Du levede af hende – sikkert også i de første måneder efter du kom til verden, hvis du blev ammet. Selv hvis du ikke er din mors biologiske barn (fordi du f.eks. er adopteret), så var du i den første tid dybt afhængig af hende.

Du kunne intet uden hende og behovet eller lysten til samværet gik heldigvis – i de allerfleste tilfælde – begge veje. Din mor kunne ikke (følelsesmæssigt og fysisk) undvære dig. Og du kunne ikke (følelsesmæssigt og fysik) undvære hende. Der var tale om en symbiose.

Og sådan skulle det også gerne være. Det er naturens orden i denne fase af livet.

Hvis tilknytningen og symbiosen ikke fungerede godt nok, fordi din mor f.eks. havde en fødselskrise (depression eller psykose, eller af anden grund var ude af stand til at tage vare på dig), så blev konflikt-stoffet mellem jer måske allerede grundlagt her.

En dyb forudsætning for din senere trivsel i livet og for jeres forhold til hinanden blev voldsomt udfordret..

 

Psykoterapeut Samad Lazaar

MOR OG DATTER I SELVSTÆNDIGHEDS FASEN

For mange børn og mødre begynder det at blive mere kompliceret, når den første afhængighedsfase er overstået. Barnet begynder at ville selv og kunne selv, spise selv og gå selv og bevæger sig mere og mere væk fra mor.

I denne fase har barnet brug for, at mor er i nærheden og kan tilkaldes. Og ellers bare ser glad til, hvordan barnet lærer verden at kende.

I nogle mor og datter forhold bliver symbiosen ikke brudt på den rigtige måde eller tidspunkt. Enten holder mor fast for længe, nogen gange hele livet og datteren får dermed ikke lov til at opdage, at verden udenfor mors rækkevidde er tryg, og at hun kan få lov til at skabe sit eget liv.

I andre tilfælde giver mor for hurtigt slip og tror at datteren er i stand til at tage vare på sig selv, længe før hun kan det. Det kan efterlade datteren hjælpeløs, utryg og søgende efter andre, der kan overtage rollen som støtte.

Viden om at mor er der som en tryg base, har barnet brug for langt op i barndommen, men aldrig i form af omklamring.

Det er en svær balance.

Når datteren bliver teenager, så vender hun sig ofte væk fra sin mor. Tager afstand og gør det modsatte af, hvad hendes mor og far har forsøgt at lære hende. Dette sker både som en  afstandtagen fra symbiosen, en frigørelsesproces og nogen gange som et ungdomsoprør. Men selv om det ser ud som om datteren vender sin mor ryggen og tilsyneladende udfordrer relationen voldsomt, så har hun stadig brug for at blive set og anerkendt af sine forældre, for at være den hun er. Hun har brug for vidner til sit liv og nogen at vende tilbage til, når det hele ind imellem bliver for svært.

Det er en øvelse for både mor og datter i at give slip og holde fast på en gang. Og særligt moderen, som formentlig ikke selv er “under ombygning” på dette tidspunkt har en vigtig rolle i form af både at være stabil støtte og tryg havn og samtidig opmuntre til og støtte datterens frigørelse.

ER EN FREDELIG 

MOR / DATTER RELATION BEDRE END EN KONFLIKTFYLDT RELATION I PUBERTETEN?

 

Voldsomheden af teenage-protesten afhænger både af hvor vellykket eller krænkende, eller symbiotisk, eller fri opvæksten har oplevedes. Det afhænger også af, hvordan datterens selvstændighed er faldet ud, hvad relationen set med datterens øjne kan tåle og hvordan datterens selvværd er blevet. Derfor kan man ikke altid bruge datterens udskejelser som billede på, hvor vellykket opvæksten og mor datter relationen har været.

Et oprør kan være udtryk for en kraftig afstandtagen til forældrene begrundet i for dårlige opvækstbetingelser, som datteren lægger afstand til. 

Men det kan lige så vel være en afprøvning af nogle grænser, som datteren er tryg ved at foretage, fordi hun stadig ved at forældrene anerkender hende som menneske, uanset hvad hun tester af.

Opvækstbetingelser kan ændre sig og det skaber naturligvis en reaktion for barnet. Som jeg vil beskrive i en case, levede en ung datter i et hjem med gode forældre, indtil den dag de blev skilt. Så ændrede hendes adfærd sig…

 

CASE

Den knap så “pæne skilmisse” fører ofte mere smerte mod børnene end mellem forældrene.

Her står jeg så for 4 år siden i en sag, hvor jeg skal hjælpe en ung pige med at navigere mellem en usund ekstrovert far med kontrollerende tendenser og ansvarsafvigende adfærd og en mor, som har fundet løsningen på skilsmissen ved at være stille og ellers indtage alkohol på daglig basis. 

Den unge pige er på det tidspunkt i starten af sin teenagealder, og tager langt mere ansvar for sine forældrenes umodne adfærdsmønstre ved at diplomatisere konflikter.

Hun har påduttet sig en knap så autentisk voksenadfærd, som identificeres ved hendes overdrevne kontrollerede måde at håndtere omstændighedsubehag på. 

Det er stort set ikke til at se, hvornår hun er påvirket af det der sker af negative ting i hendes omgivelser, og hun håndterer det med smil og ekstrem selvkontrol. 

Jeg bekymrer for, hvornår hun bryder sammen, fordi det press hun er underlagt kan hun ikke holde til i længden. 

Min tilgang er at møde hende der, hvor hun er og det er i den “verden” hun har skabt omkring sig, som er perfekt og uden fejl og mangler. Vi taler om hendes planer for fremtiden, budgetter, kæreste og uddannelse. Hun har alt på plads, som var det et manuskript. Alt er perfekt. 

De mange efterfølgende samtaler kan jeg huske, at jeg på en eller anden måde er imponeret over hendes vedholdenhed.

Jeg leder intenst efter huller eller krakeleringer i den fine lak, men intet finder jeg. 

Jeg husker, at jeg tænker: 
” hvad mon der skal til før hun knækker?”

Jeg følte mig som betjenten, der er ved at afhøre en kriminel og blot venter på det ene ord, som åbner op for pandoras æske, så jeg kan hugge til.

Men intet skete der !

Hun er meget behersket og kontrolleret. 

Så een dag sker der noget, som ændrer hele billedet.

Konfliktsituationen mellem hendes fraskilte forældre eskalerer. Hun bor skiftevis ved far og mor, og den eskalerende konflikt handler om penge – de penge den ene forældre får for at have hende boende, og den anden forældre kræver nu betaling for de dage hun er ved denne. 

Hun føler sig, som en kastebold siger hun i den efterfølgende forløsende samtale. Læberne dirrer og stemmen er grådlabil. Hun kigger ned i gulvet og har hænderne foldet foran sig med fingrene flettet ind i hinanden. De er helt hvide fordi hun klemmer så hårdt til. Den venstre fod vipper i et tempo mens hun gnider sig i hænderne.

 

Pludselig råber hun: 
“De er som fucking små børn”

Så triller tårerne ned af hendes kinder. Hun kigger sig omkring for at lede efter servietter. 

Nu ved jeg, at jeg er nået ind til hende.

Hun kan ikke længere være behersket og Dr. Jekyll dukker op i hende.

Sproget ændrer sig, hun bliver voldsommere i sine udtryk – det er gadetryk – ord som “luder”” fucking nar” “dø” – flyver ud af hendes mund, som var det skidt fra en spædkalv.

Enhver vil nok tolke hendes adfærd som utilpasset og ude af proportioner.

Men jeg ser altid adfærden som summen af det som ikke bliver sagt – tavs viden.

Det er tydeligt, at se at hun er såret og ked af det. Hun er skuffet !

Samtidig er hun rasende og furiøs og forpint. Forpint over at skulle være i en situation, hvor hun føler sig som et produkt, som man kan bruge og smide ud. 

“Jeg hader dem” skriger hun. 

Jeg lader hende være i alle følelserne.

Jeg ser hende lige nu, som et bål, som er på nippet til at blive ukontrolleret og mine ord, kan være benzin på bålet.

Derfor er jeg stille og sender hende anerkende lyde for at vise hende, at jeg lytter. 

Efter nogle minutter er bålet roligt – mine ord er ikke benzin længere, og jeg kan nu tale med det følsomme sårbare menneske, som ikke har oplevet andet end svigt, kritik og bedrag af dem, som egentlig skulle elske hende allerhøjst på denne jord.